Бджільництво на Майдан-Вільському кар'єрі

29 грудня 2021 Час на прочитання:5 хв.

Майдан-Вільський кар'єр, що входить до групи компаній Golden Tile, знаходиться у Хмельницькій області неподалік міста Полонне та займається видобутком польового шпату. Це найбільший постачальник Східної Європи, його частка складає 7% світового ринку польового шпату. За словами керівника Віталія Свінціцького, підприємство постійно розвивається та нарощує темпи виробництва. За 12 років підприємству вдалося збільшити кількість працівників з 42 до 250. До того ж 35% працівників - це молодь до 30 років.

«Кадрова політика — один з наших пріоритетів. Для забезпечення гідних умов праці ми оновили увесь парк техніки, встановили найсучасніше обладнання, аналогів якому годі й шукати в Україні. Підтримуємо достатньо високий рівень заробітної плати. Й не менш вагома складова - це увага до наших працівників», - розповідає Віталій Свінціцький.

Така політика дозволяє не тільки стримувати відтік кадрів, а й залучати професіоналів та випускників провідних університетів України. Підприємство швидко розвивається, співпрацюючи із громадами.

«Ми завжди допомагаємо громадам, на території яких розташований кар’єр. До бюджету кожної з них ми сплачуємо податки, допомагаємо школам, дитячим садочкам, лікарням та церквам, - зазначає Віталій Йосипович. - Там, де ніколи не було нормальних доріг, ми проклали автошляхи на 46 млн гривень».

ТОВ «Майдан-Вільський кар'єр» працює у гущі болотного лісу на Хмельниччині. Місцеві жителі спочатку з осторогою ставилися до такого сусідства, та з часом змінили своє відношення на більш позитивне. Адже підприємство у своїй роботі дотримується дружніх до природи норм та правил. Навіть для вибухів, а саме так добувається польовий шпат, використовується екологічно чиста сировина, а не порох. Навколо виробництва завжди підтримується чистота та зберігається природне середовище для диких звірів.

У цьому році взагалі стався незвичний симбіоз. Поблизу кар'єру літувала пасіка з бджолами, які потужно працювали впродовж сезону і взяли дуже гарний взяток лісового та різнотравного меду. Пасічник Віктор Колч зазначає, що поблизу роботи підприємства залишилася гарна природа з рослинами, які надзвичайно цілющі, а тому мед вийшов дуже корисним. Робота кар'єру не заважала бджолам працювати, хоча крилаті вкрай чутливі до змін екології. Тут же вони почувалися дуже гарно.

«Тут добре відношення до природи, а глина не забруднює навколишнє середовище. Я неодноразово був свідком, як під саме виробництво приходили косулі та бобри, прилітали лебеді. Так само органічно вийшло і з пасікою», - розповідає Віктор Колч.

Сам пасічник запропонував керівництву кар'єру організувати на території зони відпочинку - «куточки здоров'я», - де можна облаштувати автентичні вулики, медогонку, системи для ароматерапії та лежанку на вуликах. Це б дозволило працівникам у короткий проміжок часу максимально відновити сили та оздоровитися, майже на робочому місці.

«Людина у буденному житті не завжди має час звернутися до природи та відновити запаси енергії. А тут може бути й ароматерапія, й чай з медом. Суцільна користь для здоров'я», - говорить Віктор Колч.

Він зазначає, що ідея створити зону релаксації з'явилася після візиту на пасіку туристів з Франції. Вони були вражені симбіозом потужного підприємства та пасіки. Ідея отримала підтримку й має бути реалізована до літа наступного року, аби вже влітку працівники могли релаксувати.

Віталій Свінціцький впевнений, що у період ковіду та ще й за умов важкої фізичної праці на свіжому повітрі, необхідно користуватися усім, що дає нам природа. Тому полюбляє особисто збирати ягоди, гриби та трав'яні збори неподалік кар'єру.