Неможливе в руках технолога - можливе

08 червня 2021 Час на прочитання:5 хв.

Магічне перетворення природних матеріалів в необхідні субстанції, форми, текстури, як відомо, під силу людям з хімічною освітою. Вони знаходяться в постійному творчому пошуку, невпинно щось вдосконалюючи, експериментуючи, винаходячи. Саме так свою роботу описує головний технолог Харківського плиткового заводу Зоя Бездєтко. Про це докладніше в нашій бесіді.

- Чому саме технолог? Чим обумовлений вибір професії?

Зі шкільних років мені подобалася хімія, хімічні процеси і всі ці перетворення. Саме тому я вибрала таку спеціальність - хімічна технологія кераміки. А на завод я потрапила за направленням. Але коли прийшла на підприємство, тоді ще не думала, що буду працювати технологом.

Спочатку була майстром зміни на різних ділянках, проходячи всі етапи виготовлення плитки. Майстер – він, швидше, організатор для своєї зміни. Звичайно, треба знати технологію, мати певні інженерні навики, але майстер стежить за дотриманням написаного, він сам не в достатній мірі творець, яким я внутрішньо хотіла б бути. Тому з часом я перейшла працювати в лабораторію. Там можна було навчитися чомусь новому і займатися улюбленою справою.

У 2005 році почалася глобальна реконструкція заводу, старі лінії замінялися новими, оснащеними найсучаснішим обладнанням. І коли мені в 2006 році запропонували зайняти пост головного технолога, я погодилася. Це був новий виклик для мене.

Але знання і розуміння азів хімії дуже допомагає. Змінюються процеси, технології, обладнання, але основа виробництва залишається. Це глина. Процеси, які відбуваються з природними матеріалами, вони незмінні. Вдосконалюється практичне використання теоретичних знань, з'являється більше можливостей.

Але при цьому завжди слід пам'ятати, чим точніше дотримується технологічний процес, тим якісніший на виході кінцевий продукт.

Технологічні регламент, карти виробництва і паспорта на кожен вид продукції, що виробляється, опис всіх точок контролю для гарантування якості - все це відноситься до компетенції технологічної служби. Технолог - це сполучна ланка між ідеєю і її втіленням на виробництві.

Важливо не тільки чітко і грамотно прописати вимоги, але і забезпечити їх дотримання. Адже при відпрацьованому технологічному процесі головним фактором виробництва якісної продукції стає уважність технолога, його акуратність і системність в роботі. Саме ці якості фахівця убезпечують від появи дефектів або будь-яких відхилень.

Технолог повинен логічно мислити, уявляти собі весь процес, цілісну картинку - від кар'єру, складу сировини до готової продукції.

- Чи цікавлять молодь технології, крім цифрових?

У нашому колективі сьогодні органічно поєднуються молодість і досвід. Наша служба активно задіяна в заводській програмі «Червонодипломника», коли випускникам вузів, які закінчили навчальний заклад з відзнакою, надається перше робоче місце. Допомагаємо визначитися майбутнім випускникам, які мають можливість і вчитися, і паралельно працювати.

Знаєте, радує, що у молоді є інтерес до роботи. А коли вона приходить на завод і бачить, що це провідне підприємство, оснащене сучасним обладнанням, з розвиненою соціальною інфраструктурою, у молодих людей починають світитися очі. З'являється бажання працювати саме тут, вони намагаються все вивчити, всі процеси.

Бути технологом - це значить любити те, чим займаєшся, бути творцем, вміти радіти, коли у тебе виходить, і не опускати руки, коли щось не складається. А знову і знову, у 25-й раз, проводити тести, аналізувати і досягати потрібного результату. Ось так ми і працюємо.

- Автоматизація виробництва наступає на п'яти або допомагає в роботі?

Дуже допомагає. Навіть не уявляю, як би ми контролювали подачу сировини на трубний млин, який виробляє 28 тонн сировини на годину, відповідно до наших рецептів. Наприклад, 52% глини і 48% шпату. Те ж саме з дробарками і т. д. Як би ми тоді настільки точно і оперативно визначали вагу, контролювали подачу сировини?

Або, наприклад, варіння фрити. Я застала роботу печей періодичної дії. Сировина засипалося лопатою, піднімалася для зважування кантером і потім варилася. А сьогодні Харківський плитковий завод оснащений сучасними печами, і ми залишаємося єдиним в Україні виробником, який варить фрити за власними рецептами, розробленими нашими ж фахівцями.

Мені є, з чим порівняти. Автоматизація процесів не тільки полегшує роботу, але і гарантує високу якість продукту.

Головне - правильно використовувати все, що дає нам сучасна наука і технології. Коли ми придбали в лабораторію спектрометр і почали оперативно проводити хімічний аналіз, не витрачаючи на це день-півтора, це значно прискорило процес прийняття рішень щодо якості сировини або напівфабрикатів. Наша лабораторія сьогодні оснащена унікальним обладнанням та сертифікована уповноваженим органом Євросоюзу. Це дає право самостійно маркувати нашу продукцію знаком CЄ, без якого ринок європейських країн був би недоступний.

- Хто головний ініціатор розробки нового продукту?

Ринок. Він дуже вимогливий, а споживач постійно у пошуку нових ідей і дизайнів. Це змушує нас щодня рухатися вперед, удосконалювати якість, зовнішній вигляд продукції, її властивості. І в чим більшу кількість країн ми продаємо кераміку, тим жорсткішими стають наші внутрішні вимоги до якості продукту.

Пандемія спонукала нас до більш активної роботи над розробкою та впровадженням поверхонь, які могли б припинити ріст або істотно сповільнити розвиток шкідливих бактерій. Як відомо, цинк і титан, що містяться в наших фритах, сповільнюють ріст таких бактерій. Тому спільно з Харківським національним університетом міського господарства імені Бекетова ведемо дослідження щодо рецептів нових антибактеріальних поверхонь.

Ринок також уважно стежить за додатковою цінністю будь-якого продукту, яка може виражатися, наприклад, в рівні екологічної культури виробництва. Тому ми постійно працюємо над тим, щоб технологічно скоротити витрату газу при виробництві кераміки. Харківський плитковий завод повторно використовує всю технічну воду, яка задіяна у виробництві. Не вивозиться на смітник, а знову потрапляє у переробку вся відбракована облицювальна плити і частково ректификат. Це стає можливим, оскільки ми самостійно займаємося відпрацюванням рецептур.

- Ви вважаєте свою професію досить цікавою, щоб рекомендувати її випускникові школи?

Якщо людина творча, хоче постійно розвиватися, їй подобається отримувати щось нове і цікаве - така робота може бути їй в радість. Адже технології не стоять на місці, особливо технології кераміки, вони розвиваються семимильними кроками. Постійно з'являється щось нове. І ти або вигадуєш це сам, або міркуєш, як впровадити у виробництво те, що винайдене іншими.

Наприклад, раніше для створення фактури плити використовувався шовкотрафарет, потім силіконові барабани, тепер це цифровий друк. Уже технологічно можна наносити клей, граніліт, цифрові машини навіть можуть наносити глазурі, технології йдуть вперед. Можливо, невдовзі вже можна буде наносити 3D зображення або створювати доповнену реальність.

І знаєте, за час роботи технологом я бачила стільки перетворень матеріалу, що перестала дивуватися і думати, що щось може бути неможливим.