Найбільший український виробник плитки зазнав рейдерської атаки

19 листопада 2020 Час на прочитання:5 хв.

В офісі найбільшого виробника керамічної плитки в Україні - Харківського плиткового заводу (ХПЗ) проходить обшук. Приводом для дій правоохоронців стали необґрунтовані підозри в організації поставок української плитки на тимчасово окуповані території. Засновник і голова Наглядової ради ХПЗ Валентин Шеветовський впевнений, що справжньою причиною обшуків є спроба чинити тиск на бізнес.

Валентин Шеветовський підкреслив, що ані Харківський плитковий завод, ані торгова компанія Golden Tile, яка займається продажем його продукції, ніколи не здійснювали поставок на тимчасово окуповані території. Керамічна група Golden Tile працює в суворій відповідності до українського законодавства, Конституції України, з дотриманням всіх встановлених правових обмежень.

Згідно з постановою про обшук, приводом для відкриття кримінального провадження став нібито факт транспортування продукції ХПЗ через Керченський міст на окуповану територію Криму. Однак ані компанія Golden Tile, ані Харківський плитковий завод не здійснювали і не здійснюють поставок до Криму. "Ми поставляємо кращу українську плитку у 28 країн світу. Працюємо з найбільшими торговими мережами - як в Україні, так і по всьому світу. Серед них, наприклад, українські мережі "Епіцентр" і "Агромат", "Лео Кераміка", а також британська Top Tiles, французька Leroy Merlin і багато інших", - повідомив Валентин Шеветовський.

Він нагадав, що мережа Leroy Merlin управляє сотнями DIY супермаркетів по всьому світу, включаючи Польщу, Росію та Україну. "Ми як виробник плитки співпрацюємо з Leroy Merlin в декількох країнах, оскільки виконуємо міжнародні договірні зобов'язання і здійснюємо поставку продукції великим міжнародним мережам, в тому числі і на території РФ", - пояснив Валентин Шеветовський.

"Цей обшук і кримінальне провадження в цілому засновано на вигаданому приводі, який не має ніякого відношення до реальності. Однак цей надуманий привід здатний нашкодити роботі найбільшого підприємства в Україні. Паралізувати роботу найбільшого виробника і експортера керамічної плитки, - говорить глава наглядової ради Харківського плиткового заводу. - І це в умовах жорсткого карантину, коли ми і так змушені обмежувати свою діяльність заради блага і здоров'я громадян, і забезпечувати при цьому регулярну виплату зарплат і податків до бюджету".

Сьогодні, коли вся економіка України, а особливо промисловість, перебувають в критичних умовах, коли виробники втрачають прибуток і скорочують виробництво, держава замість підтримки дозволяє спричиняти додатковий тиск на бізнес, фактично паралізуючи роботу підприємств.

Харківський плитковий завод, а разом з ним і компанія Golden Tile є добропорядним виробником і експортером, підкреслює Валентин Шеветовський. Блокування їх роботи - це пряма атака на "білий" бізнес, це атака на основу української економіки. Якщо допустити подібне втручання в діяльність, постраждає не тільки сама компанія і тисячі її співробітників, але й економіка регіону й країни в цілому. Це руйнує основу цивілізованих відносин держави і бізнесу, дає негативний сигнал внутрішнім і закордонним інвесторам.

"Ми розуміємо важку ситуацію, в якій знаходиться Україна, - зазначає Шеветовський. - Однак ми розраховуємо на те, що держава принаймні не заважатиме нам робити свою справу, не буде добивати і без того підкошену карантином промисловість. Якщо тиск на бізнес продовжиться, це буде означати, що ніхто не може почувати себе під захистом держави, відчувати себе в безпеці. Адже навіть відкрита, соціально відповідальна, сумлінна компанія може в будь-який момент стати об'єктом нападок".

"Я впевнений, що цей обшук - це чисте непорозуміння. Ніяких порушень з нашого боку немає і бути не може. Ми готові надати всі необхідні документи і відповісти на всі питання, що цікавлять правоохоронців. І я дуже сподіваюся на те, що тиск на компанію припиниться, і цей інцидент буде вичерпаний. Інакше це обернеться справжньою катастрофою як для самого підприємства, тисяч його співробітників, так і для економіки регіону і країни в цілому", - додав глава Наглядової ради підприємства.

Подібні інциденти руйнують основу цивілізованих відносин держави і бізнесу. "Це жахливий сигнал для інвесторів, яким, з одного боку, обіцяють "інвестиційних нянь", повне сприяння та підтримку. А з іншого - тероризують обшуками і кримінальними справами за надуманими приводами. Цю практику потрібно негайно припинити - якщо ми хочемо зберегти інвестиції, зберегти робочі місця, зберегти промисловість ", - додав він.


З питань коментарів і інтерв'ю звертайтеся за адресою: info@goldentile.com.ua
а також по телефону: +380967703955